De prijs voor oud goud bedraagt vandaag:

Gold

Wat is de prijs voor je oud goud?

Het spreekt voor zich dat het een goed idee is om zelf uit te pluizen wat de prijs en waarde is van je oud goud voordat je ermee naar een handelaar stapt. Op deze pagina leggen we je uit hoe je zelf de prijs van je oud goud kan achterhalen dat je in je bezit hebt. De prijs oud goud vandaag verschilt namelijk van die van gisteren en de prijs voor goud in 2012 is niet dezelfde als die in 2011.

De karaatwaarde van je oud goud

De puurheid van goud wordt uitgedrukt in karaat (deze term heb je waarschijnlijk ook al gehoord bij het praten over diamanten), maar de meeste mensen begrijpen niet echt goed wat karaat eigenlijk goed en wel betekent. Niettegenstaande dat men onder karaten meestal een soort van goud puurheid eenheid verstaat, is de echte betekenis van karaat zeer eenvoudig.

De karaat waarde van oud goud heeft een invloed op de prijs van het oud goud, de bruikbaarheid, de sterkte en de kleur. De puurheid van goud wordt uitgedrukt in 24 eenheden of 24 karaten. Puur (oud) goud heeft een waarde van 24 karaten. Dit pure goud, wordt meestal verwerkt in de alom gekende  goudstaven. Dit pure goud wordt zeer weinig gebruikt in juwelen (met uitzondering van de Aziatische culturen). De reden hiervoor is dat 24-karaats goud te zacht is om gebruikt te worden. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat deze puur goud juwelen gemakkelijk zouden kunnen breken of beschadigd geraken. Meestal wordt goud gebruikt in combinatie met andere metalen zoals zilver en koper. Door het goud met deze metalen te vermengen, wordt het materiaal over het algemeen sterker en duurzamer.

Stel je voor de er 1/24e goud vermengd wordt met 1/24e koper, dan wil dit zeggen dat dit een gouden ring of een gouden munt is van 1 karaat. 2/24e goud zou neerkomen op 2 karaats goud enzovoort.

De prijs van oud goud is afhankelijk van de hoeveelheid karaat en belangrijk om van op de hoogte te zijn indien je oud goud verkopen gaat.  De karaat waarde van bijvoorbeeld een juweel of munt die gemaakt zijn van goud, hangt af van het percentage van andere edelmetalen die aan het pure goud zijn toegevoegd. Hoe hoger het aantal karaten, hoe hoger de prijs oud goud. Over het algemeen vinden we in België (en de rest van Europa) voornamelijk goud terug met een waarde van 22 karaat, 18 karaat, 14 karaat en 9 karaat. Hou er wel rekening mee dat verschillende landen ook verschillende standaarden voor de puurheid van goud hanteren, dus kan ervoor zorgen dat de prijs van je oud goud misschien in Engeland net iets hoger of lager ligt dan in België.

Hoe hoger de goudwaarde, hoe hoger de karaat waarde, en hoe hoger de prijs van oud goud. De tabel hieronder geeft weer wat de relatieve puurheden voor goud zijn voor de bepaling van het aantal karaat in België:

Karaat WaardeAantal deeltjes goudAantal deeltjes ander materiaalPuurheid Goud
9 karaat91537,5%
14 karaat141058,3%
18 karaat18675,0%
22 karaat22291,6%
24 karaat240100%

Goud op de juiste manier wegen

Het volgende dat je moet doen is je oud goud gaan wegen. Het is van onschatbare waarde dat dit wegen op een zeer accurate en correcte manier gebeurt. Een gewone keukenweegschaal of badkamerweegschaal volstaan hier niet voor. Je moet in het bezit zijn van een zeer nauwkeurige digitale weegschaal.

De volgende stap is om alle andere materialen rond je oud goud te verwijderen. Het is immers enkel het gewicht van het goud zelf waar we nu in geïnteresseerd zijn. Je moet al je verschillende soorten goud samen wegen, dit wil zeggen, alle 22 karaat stukken samen wegen, alle 9 karaat stukken samen wegen enzovoort. We zeker geen verschillende soorten goud allemaal tezamen.

De goud wordt meestal uitgedrukt in gram, maar soms ook in Troy Ounces (Oz). 1 Troy Oz komt overeen met 31,1 gram.

De prijs van je oud goud berekenen

Nu komt het leuke gedeelte: het berekenen van de oud goud prijs. En het is nog eenvoudig ook. Het komt erop neer om de gewichten van de verschillende karaten goud, te vermenigvuldigen met de prijs die je aangeboden werd door verschillende juweliers. Enkel zo kan je met oud goud verkopen winst maken. Je moet vergelijken. Bijvoorbeeld: als een juwelier je 16 euro per gram biedt voor 9 karaat goud, en je hebt 30 gram, dan krijg je 480 euro als je je oud goud verkopen gaat.

Eenvoudig? Wel, niet helemaal misschien. Want je wil natuurlijk weten of je een goede zaak doet of niet. Dus moet je eerst de prijs van je ruwe goud kunnen bepalen, dit opdat je de verschillende waarden kan achterhalen.

Onthoud dat je tot 75% à 90% kan krijgen voor de reële prijs van het goud. Dit komt omdat de juwelier in kwestie ook nog kosten heeft voor de verwerking van het goud. Hij moet het namelijk nog smelten enzo.

Hopelijk heb je nu een goed idee van hoe je de prijs oud goud kan bepalen. De goudkoersen wisselen vaak, dus best dat je die goed in het oog houdt. Hier bestaan ook websites voor zoals: dagprijs-goud.be . Je hebt nu toch al veel tips gekregen waardoor je je niet in de maling zal laten nemen. Gebruik dus je gezond verstand en ga niet met eender wie in zee.

Tell us about you

Find us at the office

Czerniakowski- Abodeely street no. 60, 49490 Hamilton, Bermuda

Give us a ring

Bartlomiej Stobierski
+11 189 505 54
Mon - Fri, 11:00-22:00

Say hello